İçeriğe geç
Trafikte motosiklet kullanmak

Trafikte Motosiklet Kullanmak

Bir süredir gözlemlediğim ve yorumda bulunmak istediğim bir konu mevcut. Bu da trafik içerisinde uygulanan gereksiz hareketler.
Trafikte yani gerçek hayatta motosiklet kullanırken kullandığımız teknikler Güvenli sürüş odaklı ve güvenlik önceliklidir.

Issız virajlı yollarda her ne kadar tempolu sürüşten her birimiz zevk alıyor olsak da kullanılan tekniklerin kullanım yerine göre değişiklik göstereciğini de unutmamamız gerekiyor.

Viraja girerken topukla dış pege basmak, hang off denilen motordan sarkmak, diz sürtmek, kıvılcım çıkartmak ne kadar hoş değil mi ? Peki bu teknikler doğru mudur ? Evet. Fakat eğer pistte uyguluyorsanız.

Motosiklet sürücüleri arasında bilgi kirliliğinin başında ise malesef ego kaynaklı olan bu problemler gelmekte. Çoğu motosiklet sürücüsü ortalama bir sürücüden daha iyi olduğunu söyler. Fakat hepsinin haklı olabilmesinin imkanı yoktur. Çünkü trafik kazalarının genelinde olduğu gibi motosiklet kazalarının yüzde doksanı sürücü hatasından meydana gelmektedir.

Çoğu motogp pilotu trafiğin riskli olduğundan mütevellit trafikte motosiklet kullanmazlar. Bizler gerçek hayatın içerisinde süren ve milyonlarca değişkenin arasında güvenliğimizden ödün vermeden hayatta kalmaya çalışanlarız. Dolayısıyla bulunduğumuz ortama göre sürüşümüzü şekillendirmek başlıca gerekliliklerden biridir.

Bizler virajda motorumuz ile bütünleşir ve o ne kadar yatıyorsa onunla birlikte hareket ederiz. Başımız ise motorun ve vücudumuzun açısından zıt bir şekilde daima dik olmalıdır. Bunun sebebi tokadı yediğimizde feleğimizin şaşmasına sebep olan iç kulakta bulunan denge sıvılarıdır. Eğer motorla birlikte başımızı da yatırıyor olsaydık belli bir açıdan sonra ” eyvah düşüyorum” hissi oluşacak ve kontolümüzü yitirecektik. Lakin başı dik tutarak denge sıvısını bozmadan aslında beynimizi aldatıyoruz.

Peglere topukla değil ayağımızın ön topu ile pegin iç kısmından basmalıyız. “Ucuyla basarsak fren nasıl yapacağız usta?” sorusunun tek cevabı ise; “viraj içinde fren kullanılmaz.”
Eğer virajda fren gereksinimi duyuluyorsa bunun sebebi sorgulanmalıdır. Zira bu durum sistemin dışına çıkıldığını ve yanlış giden durumların varlığını göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir