Neyi ararsan onu görürsün
Çoğu sürücü motorları bilerek sıkıştırmıyor. Gerçekten görmüyorlar. Sürücülerin aradıkları şey ise, kendilerine zarar verebilecek diğer araçlar. Otobüs, kamyon, minibüs ya da cüsse olarak kendilerine yakın olanlar. Aynadan göz göze geldiğini düşünsen bile aslında seni algılamamış olma ihtimali çok yüksek. Trafik bilinci bizim toplumda oturmuş değil. Tabii bir de bencilliği ve orman kanunlarını eklersek tüm parçaları tamamlamış oluyoruz. Bu aleti görünmez olduğumuzu bilerek sürmek gerekiyor.
Görünmezlik
Süper kahraman olmasak da her motosiklet sürücüsünün pekte faydalı olmayan özel bir gücü var. Bir motosiklet sürücüsü görünmediğini bilerek sürmeli ve kendini görünür kılmak adına üzerine düşenleri yaparken görünmez olmanın dezavantajlarını bilmeli. Ekipman seçiminde daha görünür renkleri bulundurmak ve hem motosiklet hem de üzerinde reflektif malzeme kullanmak bunların başında gelir.
Her önlemi alsak dahi diğer sürücüler bizi yine de görmeyebilir. Peki bu o sürücülerin suçu mudur? Hayır. İnsan beyninin çalışma algoritması ve sistemi ile alakalı bir konu ile karşı karşıyayız. İnsan kendini neye şartlandırdıysa ve neyi görmek istiyorsa onu görüyor.
Gözler ile değil beynimiz ile görürüz
Çevremizdeki dünyayı gözlerimiz ile değil beynimiz ile algılarız. Gözlerimiz, yalnızca objelerden yansıyan ışığı algılayarak beynimize sinyaller iletmekle görevli birer araçtır. Bu sinyaller beynimize ulaştığında ise bir çok işlemden geçerek vereceğimiz tepkileri oluşturur. Bu işlemler ise belli bir süre içerisinde tepkiye dönüşür ve biz buna tepkime süresi deriz. Eğer ilerlediğin güzel manzaralı yolda bir viraja girip, o virajın ortasında bir hayvanın karşına çıkabileceğini düşünmediysen bu o engeli aramadığını gösterir ki, beklenmedik bir tehlike karşısında beynin buna hazır olmadığı için tepkime süresi de artacaktır. Tepkime süresine başka bir yazı ile değineceğim, şimdi konumuza geri dönelim.
Kahin Ol
Motosiklet sürüşü keyifli olmanın yanında oldukça yorucu zihinsel bir aktivite. Sistem sana iyi bir gözlemci aynı zamanda da kahin olmanısöylüyor. Üstelik buradan edindiğin verileri de işleyerek bunu bir plana dönüştürmeni, sürüşünün tamamiyle senin kontrolünde ve insiyatifinde olmasını istiyor. Kulağa zor geliyor değil mi?
Neyi ararsan onu görürsün demiştik ve dünyayı gözlerimiz ile değil beynimiz ile gördüğümüzden bahsetmiştik. Neyi arayacağımızı ve göreceğimizi aynı zamanda bunlara nasıl tepki vereceğimizi, bugüne dek beynimize yerleştirdiklerimiz belirliyor. Hatta dünyayı algılamamız tamamen bununla alakalı.
Biraz paranoyak yani her ihtimali düşünerek sürmekte fayda var. Hayal gücünüzü kullanın. İlerlediğiniz yolda ne gibi engeller ile karşılaşabilirsiniz? Önünüzdeki araç size ne gibi tehlikeler oluşturabilir? Yine önünüzdeki araç sağa dönmek için sinyal verdi fakat gerçekten sağa mı dönecek? Koşulsuz güvenmeli miyiz?
Sorunlarını ertele
Eğer yeterli bir süre boyunca bunları sorarak, anlayarak, gözlemleyerek ve planlayarak sürüş yaparsanız, bunlar bir eşikten sonra düşünmeden yaptığınız otomatik davranışlar haline gelecek. Yukarıda dediğim gibi zihinsel olarak yorucu olan bu işlem daha güvenli ve kontrollü bir hale dönüşerek alınan keyfi de arttıracak. Trafik sonsuz değişkenin bulunduğu karmaşık bir ortam. Yalnızca motosiklet hakimiyetine yönelik beceriler yeterli olmaz. Konsantrasyon, öngörü ve daima bilinçli hareket etmek işin hem daha önemli hem de daha büyük bir kısmını kaplar. Dikkatiniz sadece yolda olsun ve tüm düşünceleri daha sonrası için erteleyin. Hem böylelikle biraz da olsa her şeyden uzaklaşmış ve arınmış olursunuz. Kulağa fena gemiyor.
Daima önünüzdeki yolu ve çevrenizi gözlemleyin, olabilecekleri hesaplayın ve planlayın. İnsan beyni muhteşem bir organ. Eğer yeterince tekrarlarsanız fiziksel değişimlere uğrayacak ve bu becerileri dövme gibi içine işleyeceksiniz.
Unutmayın, beyin tüm detayları toplama zahmetine girmez, bizi götürecek kadarıyla yetinir. Fakat her şeyi gördüğümüz hissini uyandıracak oyunlarla aldatmacalarda bulunur. Gidonu bilinçaltınıza bırakmayın.
Gözlerinizi bir objeye çevirmeniz, onu görme garantisi vermez.
Kerim Dağlı
Geri bildirim: Motosiklet Sürüşünde Risk Faktörleri - Nomad Akademi